expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

nedeľa 17. novembra 2013

Čo to je prax

V článku Novoty som spomínala, že som začala prax, tak to skúsim trocha viac rozviesť, aby ste Vy, zainteresovaní, mali akú takú predstavu, čo sa tam môže diať.

Ako prvý základný fakt, uvádzam: ZA PRAX NEDOSTANETE ZAPLATENÉ. Je to iba Vaša skúsenosť k dobru ;)

O prax sa dá uchádzať viacerými spôsobmi. Môžete si dokonca sami urobiť kolečko po firmách/obchodoch a pýtať sa. Dostať prax bez akéhokoľvek sprostredkovateľa (škola alebo Arbetsförmedlingen-úrad práce) môže však byť problémové. Neviem presne, aký je dôvod; len dokážem pochopiť, že keď im dôjde človek-nešvéd a začne o tom, že chce u nich prax, a pritom neni zapísaný na úrade práce ani nechodí do školy, tak to pravdepodobne znie čudne.

Akonáhle máte „za sebou“ nejakú organizáciu, tak Vám pri hľadaní praxe pomôže aj organizácia, ale môžete sa ísť pýtať aj sami na vlastnú päsť (s tým, že poviete názov inštitúcie, v ktorej ste zapísaný). Tu odporúčam tú druhú možnosť. Sami predsta najlepšie viete, v akej firme by ste si to chceli vyskúšať :)

Pri hľadaní praxe nemusíte byť nervózni :) Dôjdete tam, predstavíte sa, poviete, do akej školy chodíte (alebo niečo podobné), a že máte záujem o prax. Ak firma súhlasí, vypýtate si číslo na niekoho zodpovedného a to číslo dáte buď svojmu učiteľovi v škole alebo svojmu handläggare na Arbetsförmedlingen-e. Oni vybavia zvyšok :)

Prax môžete získať na 100%, čiže na praxi by ste strávili všetok čas, ktorí by ste inak presedeli v škole. Inak funguje aj prax na 50%, alebo inú dohodu.
Dĺžka praxe sa môže líšiť, od dvoch týždňov hore. Závisí to od firmy, od Vás, aj od inštitúcie, ktorá Vás zastrešuje.

Dopredu upozorňujem, že možno sa Vám na praxi nebude páčiť alebo Vám niečo nebude vyhovovať. Všetko je možné. A možno sa Vám tam zas naopak brutálne zapáči :)

Občas môže prax viesť k zamestnaniu, to je ten ideálny prípad.

Teraz trocha pomimo. Mnohí, ktorí chodíte do školy, ste nezamestnaní a zapísaní na úrade práce, asi dostávate mesačnú podporu od Försäkringskassan (nejakých 3000 korún). Keď ste na praxi, tak podporu naďalej dostávate tak isto, akoby ste boli práve v škole. Takže nič na tom nestratíte :)

Osobne hodnotím prax ako dobrú skúsenosť; pomôžete si jazykovo, získate nové kontakty, môže viesť k zamestnaniu, niečo nové sa naučíte...

Určite lepšie než sedieť doma.

Aaaaa ešte jedna vec, feel free to comment, a ak nechcete premeškať ďalšie posty, môžete "lajknúť" facebook stránku https://www.facebook.com/SWEmingrantKa , alebo sa môžete dole prihlásiť e-mailom na odber :)
Kíp smajlík! :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára