expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota 3. augusta 2013

Zlatá baňa nie je ani vo Švédsku

Hneď na začiatok by som mala napísať, že po tomto článku budem znieť ako zatuchlá chladná krava Gilda. Napriek tomu ho píšem. Múdrejší sa z neho poučia a pripravia sa, hlúpejší sa urazia.
V poslednom čase som prekvapivo (a možno ani nie tak prekvapivo) dostala viacero mailov a správ od ľudí, ktorí by sa chceli prisťahovať do Švédska, a hľadajú radu alebo prvý záchytný bod. Dôvod bol v drvivej väčšine totožný, a to „odísť za prácou". Vidina lepšieho zárobku za minimum práce v „krajine bez krízy“ privádza momentálne vyššiu pozornosť než dnešné Írsko a rozhodne sa zdá byť príťažlivejšia. Iní zas vyhlasujú, že "na Slovensku to nemá zmysel" atď.
Tento článok je teda venovaný tím, ktorí „snívajú o živote vo Švédsku“ , alebo „hľadajú nejakú robotku, nemusí to byť nič zložité“, alebo „hľadám si prácu, veď viem po anglicky nemecky španielsky mongolsky a swahili“, "hľadám si iba prácu na leto" alebo tiež „chystám sa ísť pracovať do Švédska, mám tam známosť, ktorá mi pomôže na začiatku“. A osobitný odstavec na konci bude patriť tím, ktorí „veď ja idem iba za jednoduchou prácou, na rok na dva, nepotrebujem vstupovať do systému a učiť sa jazyk na to, aby som vykladal tovar v lidli“.
...kríza je aj vo Švédsku. Prácu bez znalosti švédčiny nedostanete nikdy – alebo iba ledva. Angličtina stačí IBA (iba!!!) na vysokých pozíciách. Ak ste tzv. ajťák, tak by to s angličtinou tiež šlo, ale vtedy často NErozhoduje to, kto má lepšie znalosti pre prácu. Švéd bude mať pred Tebou výhodu a bude teda privilegovaný (už len z titulu, že vie po švédsky). Taktiež aj lekári sú dosť žiadaní, tu však je už švédčina NUTNÁ. Nechápem, prečo sú ľudia takí prekvapení, keď im hovorím, že angličtina na prácu tu vo Švédsku nestačí. Veď toto nie je Anglicko! Ty by si považoval za normálne, keby si si doma na Slovensku v bare mal objednávať pivo po anglicky? Alebo keby Tvoja babča šla k doktorovi, a mala mu po anglicky vysvetľovať, čo jej je? A keby si jedného dňa u seba v robote v Kauflande našiel nového kolegu s vysokozdvižným vozíkom, a mal by si sa s ním baviť po anglicky?
Otázka je teda: máš Ty niečo, čo môžeš v tejto krajine ponúknuť, a Švéd nemá (nehovor mi, že znalosť slovenčiny, lebo odpadnem)? Čo práve Teba „predá“ firme, aby práve Teba zamestnala? Zamysli sa nad tým!
Po definitívnom rozhodnutí prisťahovať sa sem, začni sa čo najskôr učiť jazyk (link na hromadu učebníc, ktoré si môžete zadarmo stiahnuť z internetu aj so zvukovými nahrávkami linknem na koniec článku), ešte pred príchodom. Po prisťahovaní počítaj s MINIMÁLNE jedným rokom bez práce, radšej s dvoma, a to je priateľská rada. Jeden rok stráviš robením kurzu švédčiny (dostaneš ho zadarmo, ale pánečku, teraz keď ho už mám za sebou, neodporúčam sa naň spoľahnúť, že do roka budeš vedieť po švédsky. Šak tam robili jedno cvičenie hodinu a pol!!). Tento kurz je však „iba“ základňa, na ktorej Ty sám vystaviaš svoje znalosti švédčiny, a jeho kvalita variuje od školy ku škole.
Netreba si myslieť, že ak človek hľadá nejakú prácu, tak bude ľahšie ju nájsť ak sa jedná o sezónnu prácu alebo brigádu. Brigáda je takmer nemožná (zber jahôd robia v Dánsku a na juhu Nórska, nie tu. Šak oni tu musia dovážať ešte aj mrkvu!), a bez švédčiny no comment.
Vybavovanie akýchkoľvek papierovačiek (a ako cudzinec ich budeš mať) je zdĺhavý proces, a bohužiaľ, nie vždy úspešný :(. Hlavne personnummer (pre legálnu prácu povinný, s "bokovkami" na čierno vôbec nepočítajte), ale o tom ani nezačínam, lebo by sme tu boli do rána.
Tak, ako to často my Slováci opakujeme aj na facebookovej stránke... toto nie je pesimistický náhľad. Je realistický. A mimochodom, neustále nám na stránku chodia noví ľudia a pýtajú sa na rady ohľadom práce a života vo Švédsku (čo je fajn, veď na to sme tu); keď im ich dáme, tak ich nechcú akceptovať a neveria, že to nie je ľahké. Mali ste rovno povedať, že Vám máme povedať iba to, čo chcete počuť.
Nasleduje takzvaný Osobitný odstavec na konci. Okay. Aj počas tejto krízy je šanca, hoc aj mizivá, že tu máš bratranca, ktorí robí nejakú jednoduchšiu prácu, a vybavil, že sem dôjdeš a tiež takú prácu dostaneš. V takom prípade dostaneš personnummer hneď z fleku. Čo však v prípade náhleho nezamestnania? Podpora na sociálnom úrade? Nie. Pred tým, než tu človek dostane podporu, bude PODROBNE skúmané, či urobil všetko pre to, aby sa nezamestnaným nestal (dokumentácia iných prác, na ktoré si sa hlásil, s číslami a presnými menami osôb, ktoré si kontaktoval – na papieri je dvadsať riadkov; kurzy, ktoré Ti úrad práce poskytol a Ty si ich využil; absolvovanie jazykového kurzu – veď si ho mal zadarmo; atď), a či nie je iná možnosť, ktorá by Ti zabezpečila príjem (napríklad predať niečo hodnotné z Tvojho majetku, alebo, eventuálne, odsťahovať sa späť domov). Všetko sa to koná na stretnutí s pracovníkom sociálneho úradu (a kvôli mne teda po anglicky vtedy hovoriť nezačal. Medzi iným sa pýtal aj na moju babičku). Taktiež, aj v prípade, že na pracovnom poste budeš už dva roky a chceš pokračovať, budeš mať problém dostať predĺženie povolenia na pobyt bez akejkoľvek očividnej snahy zaintegrovať sa do systému. Plus neviem, ako si to všetko bez švédčiny ideš vybavovať. Na migračnom sú ešte naozaj ohybní a budú hovoriť po anglicky, ale neskôr sa to stáva problematické (cudzinci by sa tu sťažovali jedna radosť, že úradník by s nimi mal hovoriť po anglicky, ale chcela by som vidieť slovenské úrady, ako by sa s tým pasovali. Alebo vôbec tú ochotu, keď ju nemajú ani po slovensky).
Bol Tvoj gól prísť sem na podradnú prácu na dva roky? Blahoželám. Zarobil si si na ajfon a to Ti k životu stačí.
Mala by som ešte pridať jeden update, nedávno začala vojna v Sírií a Švédsko ako jediná krajina sa rozhodla dať povolenie na pobyt všetkým Sírijčanom (alebo neviem ako sa to skloňuje), ktorí si oň zažiadajú. To znamená, že ktokoľvek iný to bude mať už iba ťažšie.
Okrem toho (toto je ale nepotvrdené) máme od budúceho roka nový zákon; ak si nezamestnaný, a nevezmeš akúkoľvek prácu, akú ti úrad práce ponúkne, tak nebude podpora.
Sranda, čo?

Nehovorím, že je nemožné sa sem dostať. Ale v poslednom čase som sa stretla s naozaj nerealistickými ľahkovážnymi postojmi. Keď sa k takému nerealistickému postoju pripočíta môj postoj, zostane taká bilancia, teda polovica chuti vysťahovať sa a polovica vedomostí o tom, že to nebude ľahké.


Skupiny spájajúca Slovákov aj Čechov vo Švédsku na facebooku: https://www.facebook.com/groups/198276163526729/
https://www.facebook.com/groups/337644952928315/
https://www.facebook.com/svedsko?fref=ts

Takže pevné nervy, vytrvalosť, optimizmus, a nie tak úplne prázdnu peňaženku prajem ;)

Aaaaa ešte jedna vec, feel free to comment, a ak nechcete premeškať ďalšie posty, môžete "lajknúť" facebook stránku https://www.facebook.com/SWEmingrantKa , alebo sa môžete dole prihlásiť e-mailom na odber :)
Kíp smajlík! :)

1 komentár: