expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota 7. septembra 2013

Prisťahovalecký update

Poviem Vám, v škole sa za posledné dni hovorí iba o dvoch veciach; o návšteve Obamu (Obamy? Obami? Obama? ach serem na to) a o tom, že Švédsko ako jediná krajina v Európe vyhlásilo, že vydá povolenie na pobyt pre tých utečencov zo Sýrie, ktorí sa oň budú uchádzať.
Okrem toho všetci Sýrijčania (to fakt je slovo, to som si nevymyslela XD), ktorí tu už sú, majú právo sem dostať svoje rodiny zo Sýrie. Rodina musí „iba“ prísť na švédsku ambasádu v Sýrii (ktorá, mimochodom, neexistuje XD), respektíve v inom blízkom štáte, odkiaľ si o povolenie na pobyt môžu požiadať, aj keď to vraj môže trvať dlho, nehovoriac o tom, že cesta do inej krajiny môže byť nebezpečná.
Neviem no. Keby podstatne väčšia časť vandalizmu v tejto krajine nebola podpísaná prisťahovalcom, možno by som na to nemala taký silný názor. To sa už Švédi fakt z ničoho nepoučili?
Fakt, majú peknú krajinu. Ešte pred menej než sto rokmi boli na tom dosť zle, ale podarilo sa im vystavať naozaj obdivuhodnú základňu pre rodinu a slušné živobytie na slušnej úrovni (vyššej než na Slovensku, to sa rozumie samozrejme). Všetko je to posilnené postavou priemerného Švéda, ktorý má vysokú morálku, pracuje, lebo to potrebuje pre seba a svojich blízkych, a svojou prácou pomáha štátu.
Na porovnanie neexistuje nijaká postava priemerného prisťahovalca. Mnohí sa dokážu prispôsobiť novému prostrediu, a proste ísť do školy, naučiť sa jazyk, a potom si nájsť prácu. Mnohí iní o niečo také vôbec nemajú záujem, a nedivím sa, že nie. Štát prispieva takými dávkami že koňec. Prisťahovalec z krajiny mimo Európskej únie môže dostať naozaj plno príspevkov (zo školy, z úradu práce, zo sociálky...). A robí naňho priemerný Švéd.

Občas mám fakt pocit, akoby im ani na um neprišlo, že niekto by tie dávky mohol zneužívať (overila som si to; na um im to prišlo, ale zdá sa im to šialené, veď prečo by niekto niečo také strašné robil???).


...ale raz aj oni pochopia. Raz, keď zostane Švéd nezamestnaný, odbory mu odmietnu finančne pomôcť a sociálka tiež neuzná jeho prípad za hodný pomoci (napriek tomu, že tu celý život pracoval a platil dane), a zatiaľ prisťahovalecká nezamestnaná mama s dvomi deťmi bude brať (ako už aj berie) vyše 2000 € na mesiac.

3 komentáre:

  1. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Při precitani tohto mi napadlo, ze naší romovia o Švédsku este asi nevedia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. vzhladom na to, ze cigani su obcania europskej unie, tak by tu ndostali nic :)

      Odstrániť