expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

utorok 25. júna 2013

Aj takto mohol vyzerať práve VÁŠ švédsky Midsommar (a chvalabohu, nevyzeral XD)

Vo Švédsku je len málo vecí, ktoré keď vidím, tak mám chuť si poťukať na čelo. Midsommar je však jednou z nich :). A keďže som taká dobrá, obetavá duša, teraz sa pre Vás doň s chuťou pustím! Muhahahaha!

Midsommar je švédsky názov pre oslavu slnovratu, po anglicky známy ako Midsummer (z „middle“ – „stred“; a „summer“ – „leto“).  Je to najdlhší deň v roku. Jedná sa samozrejme o pohanský sviatok a slávi sa vždy v piatok.

Toľko nudná časť.

Ale pánečku, aká to je oslava! Po Vianociach je to druhý najpopulárnejší švédsky sviatok. Toto približne sa Vám počas Midsommar-u stane:

Deň pred osudovým piatkom sa po robote utekáte dokončiť do supermarketu, kde si kúpite to, čo budete zajtra potrebovať. Všeobecný vlastnoručne vyrobený „Balíček úspešného Midsommar-u“ by mal obsahovať:
  • repelent proti hmyzu;
  • pršiplášť;
  • zopár plechoviek piva („zopár“ tu znamená „čo najviac“);
  • tvrdší alkohol, ktorým budete pivo zapíjať XD;
  • záchrannú vestu;
  • (budem realistická) balíček kondómov (smiala som sa, kým som si neuvedomila, že nebyť Midsommar-u, ani môj priateľ by asi nebol na svete – narodil sa koncom marca XD).

Na druhý deň Vás teta Margit zobudí o šesť tridsaťdva, celá nadšená, lebo už sú na mieste oslavy, obsadili nejaký pľac (pokryli ho piatimi dekami a zlostne zírajú na každého vlastníka takej deky, ktorá sa okrajom dotýka ich teritória; a keď idú po veci do auta, pätnásťročný zodpovedný Benke stráži celý pľac s nenabitou vzduchovkou v rukách, ale aby ho to aj bavilo, nepovedali mu, že náboje ostali doma v kôlni pod háčikmi na udice), na ceste je Mikael (vynajal príves z miestnej Ikey a vezie v nej polovicu kuchyne) a vy máte iba dopraviť gril. Nah. Detská hračka XD.
Objednali by ste si príves z Ikey, ale tie sú všetky už naplnené iným haraburdím iných bláznov.
Gril dovlečiete do prírody v aute s polootvoreným kufrom na miesto stretnutia, ktoré Vám teta Margit v kódoch napíše do sms-ky, aby sa náhodou o tom mieste nedozvedelo viac midsommarčanov tajným sledovaním švédskych mobilných komunikácií. Päťročná Nikki Vám na hlavu narazí krans, čo je na hlavu upletená koruna z poľných kvetov a zelene (buriny) a žlto-modrej stuhy. Benke sa práve dozvedel o prázdnej vzduchovke a naťahuje sa s ujom Rodericom. Od hnevu mu takmer praskli všetky pupáky. Jeho brat Lars sa zato nesmierne baví. Dnes prvý krát tohto roku vyšiel von a už je taký spečený, že by ste chceli jeho úsmev vidieť aj zajtra. Sem-tam šliapnete do nejakého koláča alebo nakrájaného ovocia, ale všetci sú takí nadšení, že ste prišli, že to je každému jedno.



Na obed sú zemiaky a nakladané slede (nejem ryby, takže nikdy nezistím, ako chutia). Pijete pivo a ako prípitok je takzvaný „nubbe“, švédska vodka, podávaná za studena. Strýc Åke sa krvopotne snaží dodržať tradíciu a spievať tradičnú Midsommar-pieseň pred každým prípitkom, čo mierne lezie na nervy prakticky všetkým a stávate sa tak najnenávidenejšou dekou na lúke. Avšak s mierou vypitého alkoholu sa zmierňuje nenávisť, zvyšuje úroveň Vašej švédčiny, a Váš mozog začína veriť, že spievať treba XD.

Začne pršať. Počúvate deda Gustava, ako ´´on vravel, že bude pršať´´, a následne vymenuje všetky Midsommar-y, keď pršalo. Škoda, že nevymenuje radšej tie, keď nepršalo. Zoznam by bol podstatne stručnejší.

Hneď, ako dážď prestane (popri počúvaní rozpravy deda Gustava o tom, že on vravel, že dlho liať nebude), je čas vztýčiť toto:

Foto nič moc, ale ak nájdete lepšiu, odmením Vás sladkým virtuálnym bozkom!

Je to Midsommarstång, palica oťapkaná zelinou. Vztýčiť ho majú všetci prítomní muži spolu, otázka je, že kde. Nikto nechce ustúpiť ani polovičkou deky. Organizátor sa zľutuje a otvorí verejnosti pláž.

Benke stále sedí odutý kvoli nenabitej vzduchovke.

Midsommarstång úspešne stojí, a teraz sa ocitnete vo víre tanca. Najznámejší (a aj najpatetickejší XD) je Små grodorna (viac-menej „smuoo grudurna“), v ktorom všetci zúčastnení skackajú okolo midsommarstång-u ako žabky v rytme hudby.
Tanec je strategický; alkohol vo Vás vytrasie ako automobilové ložiská na rumunskej vozovke. Počet vracajúcich počas tancovania je však prekvapivo nízky.
Chcete svoje strápnenie skrátiť a nenápadne sa vytratiť niekam do kosodreviny, avšak malá Nikki Vás zakaždým vráti do kola. Babička Birgitta si spokojne sedí na deke a vyhlasuje, že tanec už nie je pre ňu a radšej bude strážiť deky, ale Vy dobre vidíte, ako si potajomky uberá z vanilkovej torty.

Nasleduje jahodový koláč. S jeho servírovním Benke berie späť svoju prísahu, že od hnevu a na protest drží hladovku. Teta Margit, podľa jej vlastných slov, „výnimočne“ preruší svoju diétu (matne si spomeniete, že ju prerušila aj minulú nedeľu. Vlastne aj nedeľu pred tým) a zhltne svoj kúsok. Nahnevane potom poškuľuje na malú Nikki s nenápadnými komentármi ako napríklad: „Ak nevieš, ako poriadne jesť ten koláč, daj ho radšej mne!“ alebo, „Polovicu svojej porcie si si rozpiplala po tvári! Toľká škoda!“
Možno je to príjemná zmena komentárov po tých o všetkých hladných deťoch v Afrike, o ktorých Vám rozprávali Vaši rodičia, keď ste ako deti nechceli jesť.

Zábava pokračuje! Majstrovstvá lúky v športoch ako napríklad skákanie vo vreci, hod podkovou a tak. Ste nešťastní, lebo si uvedomujete, že keby ste boli pili viac, už by Vám bolo jedno, čo sa deje.
Našťastie sa povinne zapája každý a s prekvapením zistíte, že sa zabávate :).

Tak, ako ani minulý rok (a pravdepodobne aj budúci), zase nikto z rodiny v žiadnej disciplíne nevyhral. Mikael napriek tomu hrdo „otvorí kuchyňu“ a spojazdní gril. Každý Švéd sa rád pochváli svojím umením ugrilovať nejakú dobrotu, a na Midsommar patrí na gril hocičo. Chlapi sa skupili okolo grilu, ale každý do grilovania Mikaelovi tak pindá, že hádam oľutoval, že vzduchovka naozaj nebola nabitá.
Lars si zúfalo natiera spečenú tvár a krk repelentom. Pri pohľade naňho je Benkemu konečne trocha veselšie.

Večer začína tanečná veselica. Benke a Lars obaja frajerujú, že im frajerky netreba. Do piatich minút sa už obaja zakrádajú k stanu s barom a pokukujú po dievčinách. To bude lov, počítačový maniak s čerstvo vypečenou tvárou a típek, ktorý má stále v ruke jedlo. Normálne sa tešíte, s čím sa vrátia.
Pred veselicou by si "nešvéd" mal napočúvať trocha hudby štýlu Dans-Band, aby chytil rytmus a hlavne, aspoň štipku chuti naň tancovať. Alebo aspoň štipku chuti to nezabaliť a odísť domov XD.

Nedá mi nespomenúť zvyk, ktorý by sa mal praktizovať práve počas večerného Midsommar-u. Ak ste single (čiže bez partnera), mali by ste počas tohto večera nazbierať kvety siedmich druhov, položiť ich do postele pod svoj vankúš, a podľa legendy sa Vám tak bude snívať o osobe, ktorú si raz vezmete (alebo ona si vezme Vás, už podľa chuti ;)). Kvety však nemôžete pozbierať iba tak krížom-krážom. Je na to presný spôsob (treba pomedzi tým prekračovať ploty a neviem čo ešte) a ide aj o presné druhy. A ešte jeden detail, od momentu, keď ich nazbierate, musíte byť ticho, tichučko, bez slova, až kým tie kvety nepoložíte pod svoj vankúš a nezaspíte (myslím, že presne v tomto bode by som stroskotala XD).

Ak patríte k tým, ktorí ani za skorého rána nezaspali, nezabudnite pri odchode dávať pozor na „mŕtvoly“, nechcete nikomu stúpiť na hlavu.
Alebo na niečo horšie.

V tomto momente treba ustrážiť hlavne babku Birgittu, ktorá nevie odolať pokušeniu pozbierať všetky vyhádzané fľaše, lebo za každú vrátenú fľašku má v Coop-e korunu. Za veľkú dokonca dve!

Príjemný po-Midsommar všetkým! :)


Aaaaa ešte jedna vec, feel free to comment, a ak nechcete premeškať ďalšie posty, môžete "lajknúť" facebook stránku https://www.facebook.com/SWEmingrantKa , alebo sa môžete dole prihlásiť e-mailom na odber :)
Kíp smajlík! :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára